Това показва ефективността на преговорите между страните, коментира специалният пратеник на ООН

Страните във въоръжения конфликт в Йемен - правителството и представители на бунтовническото движение "Ансар Аллах", се договориха за обмен на пленници. Това съобщи специалният пратеник на ООН за Йемен Мартин Грифитс. "Това е важно за хиляди семейства, като им дава възможност да се съберат. Това показва ефективността на преговорите между страните", каза той.

85 000 деца са починали от глад в Йемен

В официална информация йеменските власти обещаха да отворят за вътрешни полети летището в столицата на страната град Сана, предаде ТАСС. В четвъртък делегация на йеменското правителство пристигна в Стокхолм, за да разговаря с привържениците на бунтовническото движение.

Най-малко 61 бойци са убити при боеве в йеменския град Ходейда

"Летище Сана ще бъде отворено за вътрешни полети, за да се намалят трудностите за цивилните граждани", съобщи йеменската правителствена делегация. В момента международното летище Сана е затворено за граждански и търговски полети заради въздушно ембарго. За да го използва, самолет на ООН се нуждае от разрешение от саудитската коалиция.

В Йемен от август 2014 г. продължава конфронтацията между правителствените сили и въоръжени фракции на хуситите. В най-активната си фаза тя навлезе при инвазията през март 2015 на коалицията, оглавявана от Саудитска Арабия.

Международният комитет на Червения кръст заяви, че е готов да контролира размяната на йеменски пленници и изрази надежда, че тази сделка между воюващите страни ще изгради доверие за политическо решение за приключване на войната, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

"МКЧК бе помолен да изиграе ролята си на неутрален посредник и да осигури техническа подкрепа. Ще е особено важно да се удостовери желанието на всеки пленник да е част от процеса", каза регионалният директор на Червения кръст за Близкия изток Фабрицио Карбони. 
 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.