Сергей Станишев представи своите приоритети пред 1000 делегати от 56 държави

Европейските социалисти преизбираха Сергей Станишев за нов трети мандат, като председател на партията. Гласуването за избор на председател на ПЕС е тайно. "За" гласуваха 270 делегати, 23-ма "против", а 29 се въздържаха. Друг кандидат за поста нямаше. 

"Да върнем социална Европа!"  - това e посланието на 11-ия поред Конгрес на Партията на Европейските социалисти. Сергей Станишев представи своите приоритети пред 1000 делегати от 56 държави.

Европа е атакувана от две посоки - от крайнодесните популисти и от самодоволната Европейска народна партия, а тези две сили работят ръка за ръка, заяви Сергей Станишев.

„Тя е атакувана безмислостно с много лъжи и фалшификации както от крайната десница, така и от ЕНП и двете са заплахи за тази мечта - мирна, справедлива, достойна за всички хора Европа”, каза председателят на ПЕС.

Корнелия Нинова няма да участва в Конгреса на европейската левица

В навечерието на Конгреса лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че няма да присъства. Според заместник-председателя на червените Кирил Добрев, който е част от 10-членната делегации в Лисабон това не хвърля сянка върху избора на Станишев за председател на ПЕС.

„Присъствието или отсъствието на лидера не е толкова важно за подкрепата, която Сергей ще получи от нас. Това е подкрепата на цялата партия”, каза от името на левицата Кирил Добрев.

„Видяхте преди малко се снимахме с българската делегация на сцената, те дори показаха бюлетините си, няма нужда това е таен вот. Жалко, че Корнелия не е тук, защото е хубаво лидерите да си говорят”, каза Станишев. 

От БСП отхвърлиха твърденията, че липсата на Корнелия Нинова означава, че Сергей Станишев няма да оглави листата на червените за евровота и подчертаха, че това е решение, което Националния съвет ще вземе. БСП има различия и с кандидата на ПЕС за поста председател на Еврокомисията - Франс Тимерманс, основно по ратифицирането на Истанбулската конвенция. Българските социалисти няма да подкрепят резолюциите, свързани с нея, защото трябва да се отчетат националните специфики във всяка страна и не всичи партии могат да са на едно мнение.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.