Няма установени несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти

198 проверки на пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци е извършила дирекция „Контрол на храните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) в страната, съобщиха от ведомството.

За две седмици контролните органи са осъществили тематична проверка, която включва производствени обекти, извършващи дейности пакетиране на пресни и/или замразени плодове и зеленчуци за продажба до краен потребител – обекти за пакетиране, складове за търговия на едро и магазини, предлагащи пакетирани плодове и зеленчуци.

Издадени са 12 предписания за отстраняване на нарушения в обектите, в това число 3 случая, при които не са посочени данни на пакетиращата фирма.

Износът на България за ЕС се увеличава с 10%

Установени са несъответствия в 9 обекта. В 5 от тях липсва информация върху етикета на пакетираните плодове за обработката им с добавки в храните като глазиращи агенти Е 904 и Е 914. При останалите четири пакетираните цитрусови плодове не са етикетирани с информация за извършената им обработка с консерванти (препарати за растителна защита) и с необходимото писмено предупреждение за потребителите, че кората е негодна за консумация.

ПРОВЕРКА НА NOVA: Ще има ли поскъпване на стоки и храни заради тока?

Проверяващите не са констатирали несъответствия с качествените изисквания съгласно пазарните стандарти на предлаганите пакетирани пресни и замразени плодове и зеленчуци.

Проверките се правят с цел установяване спазването на законодателството за храните, както и за съответствието им с изискванията на Общия пазарен стандарт или Специфичен пазарен стандарт, към който принадлежи продуктът по отношение на качеството – посочването на съответния клас върху опаковката, предоставяне на информация за храните на потребителите по отношение етикетирането на продуктите и информация за третирането им с консерванти и препарати за растителна защита, използваните добавки на етикета, в това число и писмено указание плодовете да се измиват добре преди консумация. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.