Той е носител на приза за детска музика „Лешникотрошачка”

Българин с престижна музикална награда в Москва. Пианистът Ивайло Василев е на 10 години и вече е носител на наградата за детска музика „Лешникотрошачка”.  Той е спечелил приза в надпревара със 17 музиканти от цял свят.

Ивайло е определян като българският Моцарт. Започва да се занимава с музика на 5 години и от тогава е влюбен в нотите. Получавал е много награди през годините, но последната му е най-ценна.„Защото имаше много голяма конкуренция, всички свиреха много добре и всъщност нивото бе много високо”, каза Ивайло.

ГРАЖДАНИН НА СВЕТА: Историята на българското бебе, което се роди в самолет (ВИДЕО)

Българчета спечелиха 4 медала на олимпиада в Япония

Победата му носи изпълнението на 12-ти концерт на Волфганг Амадеус Моцарт.  Според оценката на журито, то било брилянтно.„Моцарт е един много специален композитор и е много трудно да се изпълнява. Не ми беше лесно, с госпожата се потрудихме, за да успеем да достигнем този успех”, споделя пианистът.

6-годишно българче взе златен медал от Oлимпиада в Tайланд

Четири медала за България на олимпиада по информатика

Родителите на момчето не са музиканти, но го подкрепят. По време на състезанието, майка му е неотлъчно до него. „Мога да кажа, че не съм го гледала, общо взето бях с него зад кулисите, претичвах малко на първи и втори тур да го снимам с телефона, но това беше”, споделя майката на Ивайло.

Въпреки че е на 10, Ивайло вече има собствен YOUTUBE  канал, пише  произведения и чака с нетърпение следващото състезание, което ще е отново в Русия.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.