Поводът за недоволството на жителите е закриването на Районната прокуратура в града

Блокада на главния път Смолян-Пловдив. Десетки жители на Чепеларе спряха движението в знак на протест. Пътят е затворен от 11 часа. Протестиращите се заканиха да вдигнат блокадата след 13 часа. До тогава оттам ще се пропускат само линейки, автомобили на полицията и пожарната. И от двете страни на пътя има образували се километрични опашки от чакащи автомобили и тирове.

ПРОТЕСТ: Жители на Чепеларе гневни от закриването на районната прокуратура

Поводът за недоволството на жителите на града е закриването на Районната прокуратура и разкриването на нейно място на подразделение на териториалното отделение на Районна прокуратура – Смолян. Жителите н Чепеларе настояват ВСС да ревизира това решение.

„Това териториално отделение, което създават, няма го като субект по НПК, никъде не е разписано, че то може да внася обвинителни актове в съда. Реално хората подават жалба сред 1 януари 2019 година в бившата Районна прокуратура – Чепеларе и не знаят вече в какъв ред,  какъв срок някой трябва да отговори на тяхната жалба”, обясни участничка в протеста.

По думите на протестиращите, вече ще се налага да пътуват до съседния град, който е на 40 км, за да подадат жалба.

В отговор на гражданското недоволство от Главната прокуратура съобщиха, че от началото на следващата година ще бъдат закрити 11 районни прокуратури в страната, като на тяхно място ще бъдат разкрити териториални отделения. Специално  в Чепеларе ще останат да работят двама прокурори.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.