Гражданите настояват двата басейна да бъдат запазени

Граждани по халати за баня протестираха срещу намерението на Столичната община да превърне двата запазени басейна на Централната минерална баня в склад на музея на София.

В петък недоволни граждани се включиха в артистичен флашмоб в банята. Те влязоха в сградата като обикновени посетители на Музея, купиха си билети, съблякоха връхните си дрехи, наметнаха бели халати и като заблудени туристи започнаха да търсят минералните басейни в банята. След обиколка из залите, хората се събраха на едно място и скандираха „Върнете Минералната баня на София”.

На 4 декември Общината организира обществено обсъждане, проведено при изключително голям интерес и активност от страна на гражданите. Стотици поискаха възстановяването на Минералната баня в СПА комплекс, както е заложено в стратегията на Общината. Въпреки това, заместник-кметът Чобанов е внесъл Доклад за превръщането на запазените басейни в зали за събития и разширяване на Музея на София. Общината се опитва  да го приеме в последните дни преди Коледа, възползвайки се от и без това шумната среда, с очакването, че никой няма да обърне внимание. В момента двата басейна се ползват за склад, а минералната вода изтича в канала”, съобщават организации, обявили се против закриването на минералните басейни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.