Папата пристига в България в началото на май догодина

Католическата общност в България в очакване на папа Франциск, който пристига у нас в началото на май. Какво означава за нас тази визита и защо е толкова важна?

Главата на римокатолическата църква ще посети България между 5 и 7 май догодина. Със сигурност ще посети София и град Раковски, където живее най-голямата католическа общност у нас.

Еуфория в Раковски след новината за визитата на папа Франциск

В България има около 50 000 католици, според данните от последното преброяването. Те със сигурност вече се вълнуват изключително много от посещението на папа Франциск. В общността вече се тълкуват и знаците около посещението на папата, като изборът на думата мир за символ на тази визита. 

Пет месеца преди посещението детайлите около визитата на папа Франциск още са неясни поне за нас. Ватикана обаче разпространи специално лого, с което съобщи новината. Още там запознатите откриват символика.

ОФИЦИАЛНО: Папа Франциск идва у нас през май

Логото за визитата в България изобразява две ръце, държащи глобус, в който се намира българското знаме и покана според общността към жителите на страната да бъдат миротворци.

Освен с официалните лица в държавата, очаква се папата да се срещне и с БПЦ и другите религиозни общности у нас. България не за първи път приема папа, но вълненията около посещението на папа Франциск са толкова големи, колкото и през 2002 г., когато у нас беше папа Йоан Павел II.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.