Президентът Румен Радев посети съоръжението за научни експерименти SESAME

Трябва да се мисли не само за магистрали, но и за инвестиции в наука – това заяви президентът Румен Радев посещение на най-големия линеен ускорител в Близкия Изток. Държавният глава е на официално посещение в Хашемитско кралство Йордания по покана на Крал Абдула II.

Съоръжението за синхротронно лъчение SESAME беше първата спирка при посещението на Румен Радев в Йордания. Това е единственият по рода си център в Близкия изток. Очаква се SESAME да стане и първият ускорител в света, който ще бъде захранван с енергия от възобновяеми източници. Възможно ли е подобен проект да заработи на Балканите.

„Примерът, че могат държавите да се обединят е достатъчно показателен, че ние можем да подходим по същия начин, да имаме и ние център, който да внедрява най-нови технологии и да позволява изследвания в различни – като се започне от медицина и физика – до ядрена физика и археология. Когато решаваме как да инвестираме парите на целия български народ – трябва да се мисли не само за магистрали. Да, те са кръвоносната система на икономиката, но трябва да се мисли и за малко мозък”, заяви президентът Радев.

„Такъв център ще помогне да се задържат мозъците в региона и дори да се върнат. Това е и голямо предимство за частния сектор. Ние окуражаваме страните от Балканите да построят подобно съоръжение – от него може да има само полза”, каза бившият генерален директор на ЦЕРН Ролф-Дитер Хойер.

Утре президентът Румен Радев и съпругата му ще бъдат посрещнати с официална церемония от крал Абдула II и кралица Рания. Двамата ще обсъдят възможностите за търговия и инвестиции между България и Йордания, както и миграционната криза. Очаква се утре представители на български компании от отбранителната индустрия да обсъдят общи проекти с партньори от Йордания реализацията на общи проекти. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.