Те са против идеята басейните да станат зали за културни събития

 „Върнете минералните бани на София“. С този призив както в петък, така и днес група недоволни граждани по халати се включиха в артистична проява пред Централната минерална баня на София.

„В тази прекрасна сграда, строена за баня, е съвсем нормално в нея да тече минерална вода. Не е естествено да се пазят руини. Навсякъде може да бъдат направени музеи. Има идея на общината тук никога повече да няма минерална баня. Затова по този артистичен начин просто изразяваме гражданското си мнение”, заявиха оорганизаторите на проявата. Те допълниха, че не правят протест и не искат оставки, а просто искат Централна минерална баня.

Граждани по хавлии в защита на Централната баня в София (ВИДЕО)

„Има възможност Северното крило, което още не е направено на музей, да остане баня. По този начин ще имаме минерална вода, която също е артефакт на София”, казаха още те. И допълват, че ще изискват от общината да върне това богатство на столицата.

„Основната ни задача е да спасим тази великолепна сграда. През 1998 г. превърнахме част от сградата в музей. В този музей има 140 000 експоната, които разбира се не могат да се поберат в тази част. Нашето желание е тази сграда да стане един огромен и красив музей”, заяви архитектът Станислав Константинов.  

Повече по темата гледайте във видеото.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.