Това съобщи президентът Румен Радев в Йордания

България ще изгражда център за подготовка на сили за специални операции. Това обяви президентът Румен Радев в Йордания, където днес се срещна с крал Абдулла II. Двамата са обсъдили създаването на съвместни предприятия в областта на отбраната.

Милиони бежанци и все повече икономически и социални трудности – от години Йордания играе ролята на една от бариерите за миграционната вълна. Затова президентът Радев обеща подкрепа от България и Европа, а крал Абдулла предложи помощ в борбата с тероризма.

Срещата в двореца „Хусейния”, е третата за президента Румен Радев и Крал Абдулла. За първи път се виждат през 2001 година, когато кралят – бивш командир на йорданските специални части и също военен пилот идва в Авиобаза „Граф Игнатиево”.

„Специално с краля на Йордания имаме амбицията да направим нещо повече за коопериране на военните индустрии на двете държави, за обмен на технологии, за създаване на съвместни предприятия”, обясни Радев.

Наши сънародници настояват за българско училище в йорданската столица

„Основно общо предизвикателство остава международният тероризъм. Уникалното при България и Йордания е, че сме толерантни общества и това донякъде пречи на крайната радикализация”, каза Абдулла II Бин Ал-Хусейн.

„Лично крал Абдулла има готовност да ни подкрепи и за законодателни промени, които да противодействат на радикализацията. Те са готови да споделят те как предотвратяват радикализацията, външно религиозно влияние. Това нещо не можем да отречем, че го има в България”, каза още българският президент.

България с интерес да строи ускорител за частици

Президентът е поставил и въпроса за доктор Недка Кънева от Варна, чиито близначки са отведени от баща им в Йордания преди две години и оттогава тя не може да си ги върне обратно.

„Кралят лично се ангажира, постави въпроса и на министъра на правосъдието. Сподели ми, че в такива ситуации те зачитат правото на страната на майката”, обясни Румен Радев.

Кралят е приел предложението на Радев за откриване на Йорданско посолство в София. Очаква се скоро Абдулла II и съпругата му Рания да посетят България.

И още – „София Тех парк” ще работи заедно с най-големия линеен ускорител в Близкия Изток – СЕЗАМ, а българска компания ще изнася 500 тона тютюн за Йордания. Това са част от проектите, договорени на днешния бизнес форум в Аман.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.