Увеличение на цените се очаква в 27 населени места

Протест пред Комисията за енергийно и водно регулиране. Поводът е поскъпването на студената вода от Нова година. Част от недоволните не бяха допуснати до обсъждането на новите цени, а това нажежи обстановката.

Снимка: Олег Попов, NOVA

Скокът ще е между 10 и 20 стотинки, за повечето градове. Според ВиК дружествата цените са реални. Според хората обаче - ситуацията ставала непоносима. Най-високи цени ще плащат в Шумен и Добрич - 3,40 лева за кубик. 

Водата ще поскъпне в общо 27 населени. Най-сериозен е скокът в Бургас и София. Единствено Кърджали е областта, в която водата ще поевтинее.

СНИМКИ ОТ ПРОТЕСТА ВИЖТЕ ТУК

Докато в сградата на КЕВР пресмятаха новите цени на водата, отвън напрежението се покачваше. Протестиращите, организирани от опозиционни общински съветници, поискаха да влязат в залата.

Според разчетите на КЕВР нямало друг изход освен поскъпване на водата.

„Тези цени са приети в предишни решение. Те са разгледани от Общинските съвети, одобрени са и сега са в процес на изпълнение”, заяви Ивайло Касчиев от

Комисията за енергийно и водно регулиране.

Водата поскъпва от 1 януари в редица градове

Общините обаче са притеснени. В Шумен например местната власт изчислява, че масово хората няма да могат да плащат новите сметки.

„През последните 15 месеца цената се повиши драматично. Най-високата цена в цялата страна. Водата, която се подава към потребителите, е поливна, не е питейна вода”, коментира проф. Стефан Желев, областен управител на Шумен.

Омбудсманът също иска промяна.

„Това решение за скок в цената не е справедливо. В България освен енергийно бедни, вече има и водно бедни”, заяви омбудсманът Мая Манолова.

От КЕВР увериха,че вече се мисли и в тази посока, но трябвало време. Окончателно новите цени ще бъдат обявени на 28 декември.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.