Близо 80% от българите вече имат или за в бъдеще ще имат такива оплаквания

Как да се справим с болката в кръста и ставите?

В съвременното ежедневие болката в кръста е много срещан проблем сред хора във всякаква възраст. Според едно от последните изследвания, близо 80% от българите вече имат или за в бъдеще ще имат оплаквания свързани с гърба си поне веднъж. Това е и доста често срещана причина да търсим консултация с лекар. Но колкото и да е неприятно и болезнено чувство, то обикновено не е опасно и толкова сериозно състояние.

Въпреки, че проблемите с кръста могат да се проявят при хора от всякаква възраст, най-засегната група са хората между 30 и 55 години. Според мнението на експертите, дискомфорта в гърба е свързан  с начина, по които мускулите, костите и връзките в гръбнака работят заедно и се свързват по между си.

Колкото и да ни се струва безобидно, при поява на болка и смущения, трябва да обърнем внимание на себе си. Когато дълго време сме пренебрегвали проблема, има риск състоянието да се усложни и болката да стане още по-силна, продължителна и дори непоносима. На хората с подобни оплаквания често им се налага да се консултират с редица специалисти от различни области, преди да стигнат до същината на проблема и да им бъде назначено точно и адекватно лечение.

Болката в долната част на кръста е по-често срещана. Причина за това може да е в дисковете между самите прешлени на гръбнака, както и в мускулите на гърба, коремните и тазовите вътрешни органи. Болката в горната част на гърба може да бъде причинена от нарушения в аортата, различни по вид образувания, възпаления на гръбначния стълб.

Нашият гръбнак е съставен от изключително сложна структура на мускули, сухожилия, дискове (подложки, подобни на хрущяли). Само един проблем с тези компоненти може да причини болка и дискомфорт. Има случай, които са рядкост, но все пак се случва източника на болката да не може да бъде открит и диагностициран.

Кои са най-честите причини за появата на болка в кръста?

Като възприето правило е това, че ако болката не спира и продължава повече от 3 дни, то тогава е добре да потърсим лекарско мнение, за може да се установи точната причина и да се предприемат мерки. Ако пък ни боли кръстът в продължение на 3 месеца, то състоянието вече е хронично и трябва да се предприемат по-сериозни мерки. Най-честите причини са следните:

- Гърбът може да ни заболи поради травма. Независимо дали е падане, стара травма или друг вид нараняване. При такова естество на проблема е необходимо незабавно да се обърнем към специалист.
- Физическо натоварване – случва се при двигателни упражнения, вдигане на тежести многократно и др. Кръстът може да ни заболи поради напрягане на мускулите в областта на гърба. В тези случай болката отминава, когато си дадем почивка и тялото има време да се възстанови.
- Професията – всяко едно начинание, което включва вдигане на тежки предмети, извиване на гръбначния стълб, навеждане – всичко това води до натоварване на гърба и поява на болки. Това се случва дори и при професии, при които хората са в седнало положение – например козметици, зъболекари и др.
- Начин на носене на чантата – не само учениците носят тежки раници и чанти, но те също са засегнати от този проблем. Ако разнасяте пълна чанта и усещате напрежение в кръста, то сменяйте нейната позиция, за да не натоварвате само и единствено една зона.
- Неправилна стойка – нашата опорно-двигателна система е устроена така, че да носи цялата тежест на тялото ни здраво, когато гърбът е изправен. При стоене на стол (напр. на работно място) трябва да се придържаме към най-правилната позиция и стойка на кръста – облегалката трябва да поддържа долната част на гърба, раменете да са назад и изправени, краката да стъпват свободно и с цялото ходило.

Как да се справим с болката?

В повечето случай болката в кръста се решава без медицински помощ или специално лечение. В такива случай може да използвате средства с локално приложение – например кремове. Точно такова средство, актуално сред много потребители, е HondroCream. Той представлява препарат, които е създаден за да облекчава болките в кръста и ставите. Не съдържа химикали и редовната му употреба води до пълно възстановяване без нежелани странични ефекти.

При по-сериозни състояния, може да се справите с болката чрез болкоуспокояващи медикаменти. Прилагането на горещ компрес или леден пакет върху болезненото място също е метод, който може да облекчи донякъде дискомфорта и напрежението.

Почивката е полезна, но не бива да трае повече от 2, 3 дни. Прекаленото залежаване и отпускане може да подейства твърде отслабващо за мускулите, в следствие на което може отново да получите болка и това ще ви въведе в един омагьосан кръг.

Живот без болка

Болката в кръста е сериозен проблем и то на световно ниво. Както споменахме, има много причини за появата на болка в гърба, но в повечето от случаите появата е от механично естество, което означава че не е причинена от сериозни състояния като артрит, дискова херния или възпаления. В тези случай може да разчитате на препарати като HondroCream. Този крем, предназначен за облекчение на схващания, отоци и болки в ставите и кръста. Тайната на неговото действие е билковият му състав, които не само е ефективен, но и абсолютно безвреден. HondroCream ще върне енергията, желанието за движение и живот у всеки, след като може да се наслаждавате на свободни движения, без болка. Всеки от нас заслужава активно ежедневие.