Кметът на София инспектира работата по две от станциите

Кметът на София Йорданка Фандъкова инспектира строителството на две от станциите от Линия 3 на метрото. На проверката присъстваха и министърът на транспорта Росен Желязков и изпълнителният директор на „Метрополитен“ проф. Стоян Братоев. 

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Инспекцията започна от метростанцията на кръстовището на булевардите „България“ и „Иван Гешов“, която е част от първия участък с готов релсов път. Очаква се тук да има пътници през есента на 2019  г., когато 8 км от третия лъч на метрото ще са готови. Новите метростанции ще са обезопасени с преградни стени, които ще се отварят автоматично с идването на влака.

Правят първия аквапарк в София догодина

Общо пет метростанции по линията, в отсечката между бул. „Владимир Вазов” и кв. „Красно село”, ще бъдат готови до септември 2019 г., обяви Фандъкова. Останалата част от лъча, стигащ до „Горна баня”, ще бъде завършена в началото на 2020 г. „Предвижда се на крайната станция при кв.„Горна баня” да има буферен паркинг и започна изграждането на жп гарата при „Горна баня”, която ще е свързана с метрото”, каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Най-тежката част от работата по трасето от пл. „Патриарх Евтимий” до Красно село вече е свършена. Тунелите са прокопани. Така 5-те метростанции в този участък са готови на 81%.

През септември догодина ще заработят 5 метростанции от площада „Патриарх Евтимии”, през Медицинска академия до Красно село.

Влаковете по новата линия на метрото ще се движат с максимална скорост от 80 км в час или от метростанция до метростанция за 3 – 4 минути. До края на следващата година ще се пуснат и спирките на метрото от бул. „Владимир Вазов” до Орлов мост, а в началото на 2020-та и в „Овча купел” ще има метро.

А бизнесът, който работи в близост до новите станции с нетърпение очаква строежът да приключи.

В момента се работи по документите за другите два етапа-  по бул. „Владимир Вазов” и в кв. „Слатина” до зала „Арена Армеец”. Идеята е строителството да започне през 2021 година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.