Над 100 000 пътници се оказаха блокирани

Лондонското Летище Гетуик поднови самолетния трафик, след като дронове доведоха до затварянето му за повече от денонощие. От ръководството на второто най-голямо летище във Великобритания обявиха, че за днес са насрочени 765 кацащи и излитащи самолета. Издирването на отговорните за появата на дронове над пистите на Гетуик продължава.

Дронове блокираха трафика на лондонското летище „Гетуик” (ВИДЕО+СНИМКИ)

Десетки хиляди пътници се оказаха блокирани дни преди Коледа. Целият трафик от и за едно от най-натоварените летища в света спря за повече от денонощие. Часове наред дронове се появяваха над пистите на летището, след което бързо изчезваха. Властите смятат, че дроновете са били пуснати нарочно като саботаж.

„Искам първо да изразя съпричастност с всички тези пътници, чиито планове са нарушени от прелитането на дронове и от въведените извънредни мерки. Изправени сме пред сериозно затруднение особено по това време на годината. Вече приехме законодателство във връзка си използването на дронове и това, пред което сме изправени е незаконно. Лицата, които застрашават самолети, могат да получат присъда от пет години затвор”, каза Тереза Мей.

„Изминалите 24 часа показаха, че сме изправени пред сериозен проблем от национален мащаб. На място има военни, полиция и всички работим усилено, за да премахнем тези дронове. Засега обаче това се оказва неуспешно”, заяви Крис Уудруф, представител на Летище Гетуик.

Авиационните експерти са категорични, че сблъсъкът на дрон със самолет може да има катастрофални последици. Издирването на отговорните продължава, а силите за сигурност обявиха, че са готови да стрелят по дроновете, след като досега се отхвърляше тази възможност.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.