Какви са условията, при които столичани могат да пътуват срещу 1 лев по всички линии на градския транспорт?

И в петък данните от някои станции, измерващи качеството на въздуха в София, сочат, че има значително завишение на фините прахови частици. В четвъртък те са били около два пъти над нормата на три места в града. Въпреки това, в последния работен ден преди коледните празници, „зелен билет” за градския транспорт няма да има. Това каза в ефира на „Здравей, България” председателят на постоянната комисия по околна среда в Столичния общински съвет Лорита Радева.

СРЕЩУ МРЪСНИЯ ВЪЗДУХ: Въвеждат стандарти за въглищата и брикетите

Тя поясни, че за да пътуват софиянци за 1 лев по всички линии, замърсяването трябва да е поне четири пъти над нормата, и то в целия град, а не само на отделни места.

Причина за замърсяването на въздуха са мъглата и пълното безветрие, характерни за зимните месеци в София, обясни Валери Серафимов, директор на Дирекция „Мониторинг” в Агенцията по околна среда.

Министърът на образованието пък препоръча на директорите на училища и детски градини да осведомяват родителите на деца с хронични респираторни заболявания за качеството на въздуха. Ако децата отсъстват от занятия в петък, отсъствията им ще бъдат извинени.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.