Случаят предизвика вълна от съпричастност

История с щастлив край. Изписват от „Пирогов” лекарката, която преди месеци падна от седмия етаж на жилищен блок. Инцидентът предизвика вълна от съпричастност при призива за кръводаряване и събиране на средства за скъпи медицински импланти.

ЗОВ ЗА ПОМОЩ: Медици търсят подкрепа за лечението на колежка, паднала от 7-ия етаж

На 20 юли 2018 г. в столичната Спешна помощ пристига сигнал за жена, паднала от седмия етаж. На място медиците откриват, че това е тяхна колежка от Александровска болница. Според разследващите случилото се е инцидент.

„Нямам спомен за станалото. Разказаха ми. И до ден днешен нямам спомен. Малко преди да изляза от реанимация, започнах да осъзнавам”, каза д-р Ирена Иванова.

Лекарката, паднала от 7-ия етаж: Провежда се кръводарителска акция

Тя осъзнава, че травмите които е получила, на медицински език се наричат несъвместими с живота. Колегите й сравняват случая с този на гимнастичката Цвети Стоянова, която падна от шестия етаж на блок преди две години.

2-годишно дете оцеля, след като падна от 9-ия етаж

За спасяването на лекарката месеци наред работят десетки медици. Те прилагат сравнително непознат за България метод.

„Използвахме така нареченото отлагане на основните интервенции. Този метод намалява опасността от допълнително увреждане на организма, защото всяка оперативна интервенция малко или много води до оперативен риск”, каза проф. Асен Балтов.

 На апела за помощ се отзовават десетки кръводарители, а колегите й организират кампания, за да съберат средства за скъпи импланти.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.