Рекорден брой японци дойдоха в двореца в центъра на Токио, за да поздравят император Акихито

В неделя императорът на Япония Акихито навършва 85 години. Рожденият ден на императора в Япония се празнува в страната като национален празник, а за Акихито, който трябва да абдикира от трона през следващата година, този рожден ден е последният в качеството му на японски император.

Рекорден брой японци дойдоха в императорския дворец в центъра на Токио в неделя, за да поздравят император Акихито за 85-годишния му рожден ден, съобщиха от Управлението по делата на императорския двор.

Отбелязва се, че този път над 57 хиляди души са дошли в императорския дворец, което е с близо 10 хиляди повече, отколкото през 2017 година. Такова внимание от местното население към годишнината на монарха се обяснява с факта, че този рожден ден ще бъде последен за Акихито в качеството му на император на Япония - през април следващата година той ще се оттегли в полза на най-големия си син, коронования принц Нарухито.

Въпреки дъжда, който вали в Токио, хиляди хора продължават да се стичат в императорския дворец, за да поздравят монарха.

По традиция императорът се появява три пъти пред хората на остъкления балкон на една от сградите, заедно с императрица Мичико и други членове на семейството. "Благодаря от все сърце на всички вас, че дойдохте да ме поздравите така топло", каза Акихото в обръщението си към събралите се хора, и изказа съболезнования на всички японци, пострадали от многобройните природни бедствия, които засегнаха страната тази година. "Моля се за вашето здраве и вашето щастие", добави той.

„Фактът, че епохата на “Хейсей“ завършва и Япония е свободна от войни, ми дава душевно спокойствие”, цитират думите на императора от Управлението на делата на императорския двор. Акихито също подчертал, че е необходимо да се помнят онези "безбройни животи, които са погубени по време на Втората световна война" и че настоящият мир и просперитет на Япония са изградени "върху огромните жертви и неуморни усилия на японския народ в следвоенния период. “Трябва да предадем историята на поколенията, родени след войната”, добавил Акихото.

200-ГОДИШЕН ПРЕЦЕДЕНТ: Японският император ще се оттегли

Японският император също благодарил сърдечно на народа на Япония за неговата подкрепа във връзка с решението му да се откаже от трона в полза на най-големия си син, коронования принц Нарухито.

По-рано тази година японското правителство реши, че Акихито ще слезе от трона на 30 април 2019 г. На следващия ден, 1 май 2019 г., неговият син Нарухито ще стане новият монарх. Предполага се, че този ден ще бъде обявен за официален празник. Обикновено в Япония рожденият ден на монарха се провъзгласява за Национален празник и почивен ден.

Изначалните правни норми не предвиждат абдикацията на императора от трона, докато е жив, но Акихито през август 2016 г., в обръщението си към нацията, изрази такова желание във връзка с старостта си, макар и да не го е заявил директно. След дългогодишно съгласуване, миналото лято, бе приет специален закон, който позволи на императора да се откаже от властта. Законът е ограничен до три години и действието му се отнася само за настоящия монарх.

Според проучванията огромното мнозинство от японците са реагирали с разбиране на желанието на Акихито да се оттегли.

Императорът в Япония по конституцията не се счита за държавен глава, а е само "символ на страната и единството на нейния народ". Той няма политически пълномощия и изпълнява церемониални функции. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.