Документален разказ на Ани Салич за самотните и забравени хора

Малко преди Рождество Христово Ани Салич ни среща с хора, за които обикновено си спомняме по Коледа. Изоставени от своите близки, те посрещат самотно, без семействата си, Рождественските празници. В "Темата на NOVA" - как изглежда Коледа през очите на възрастните хора с тежки физически увреждания от дома в с. Извор, както и бездомни, подкрепени от организацията "Храна, не война" в столицата.

Документалният разказ повдига редица проблемни въпроси, като този защо в България продължава да се унищожава голяма част от храната с изтичащ срок на годност, вместо да се дарява навреме. След посещение в Българската хранителна банка екипът на NOVA установи, че не може да вземе храна за самотните хора, тъй като има редица изисквания за предварителна регистрация.

"Затова се обърнахме към приятели и колеги, за да напълним трапезата им", пояснява Ани Салич.

"Храна, не война" обединява много доброволци, които се самоорганизират да приготвят и споделят храна и облекло.

"Различното е, че бездомните сами си готвят и чистят. За съжаление финансовият ресурс на организацията е ограничен и всички обитават едно помещение. Това налага да се правят графици по часове, включително и за времето за сън", допълва журналистката.

Освен храна, през зимата са нужни спални чували, зимни обувки и топли дрехи, защото често тези хора осъмват на улицата. На път за дома за възрастни хора в с. Извор без колебание към екипа на NOVA се присъединяват и младежи от училища в Перник и Радомир.

"Условията в дома са добри, но местата са крайно недостатъчни. За приемане чакат стотици, а място се освобождава, само когато някой почине", казва Ани Салич.

В тази история има тъжни и светли моменти. Ще се изненадате как самотниците от старческия дом играят на "Не се сърди, човече" и какво музиката може да направи за човешкия дух.

Гледайте "Споделената Коледа" във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.