Коментират Костадин Костадинов от ПП „Възраждане” и Стефан Тафров от ПС „Демократична България”

Една елха, подарък на България от Русия, предизвика полемика у нас. Коледното дръвче е разположено на площад „Св. Неделя” и вкара в остри спорове про и анти-руски настроените.

От едната страна протестираха с искане за освобождаване на украинските войници. Последва реакция на руското посолство у нас. Оттам споделиха на официалната им страница във Facebook статус на поста на Господин Костадинов от ПП „Възраждане”, с който обижда анти-руски настроените у нас.

Това пък стана повод за декларацията на „Демократична България”, с която поискаха от институциите „да пазят правата и достойнствата на българските граждани, а не да свеждат непреклонно глава наместниците на Путин в България”.

Един вътрешно-български дебат се използва от чуждо посолство по безпрецедентен начин. Никога досега чуждо посолство в България не си е позволявало да публикува на свои официални страници публикации, в които има обиди към български граждани”, коментира Стефан Тафров от „Демократична България” за предаването „Плюс-Минус. Коментарът след новините".„Това, което наложи декларацията на „Демократична България”, е именно фактът, че не е редно за една суверенна държава да допуска чужди посолства да обижда пряко и непряко български граждани. Ние настояваме МВнР на България да реагира незабавно и остро”, допълни Тафров.

„Вече близо година по всички телевизии върви чужда реклама, организирана от чуждо посолство – в случая американското. Тази кампания е наистина безпрецедентна. Няма в друга държава такова нещо. Тя внушава патерналистично отношение към нас. Тя обижда целия български народ”, заяви Костадин Костадинов от ПП „Възраждане”.

Спор създава и въпросът защо дръвчето е поставено именно пред църквата „Света Неделя”.

„Атентатът в църквата „Света Неделя” не е организиран от Коминтерна, нито със съдействието на тогавашната комунистическа партия, а само от нашите, родни български комунисти”, заяви Костадинов.

„Най-големият в Европа терористичен атентат до днес е в църквата „Света Неделя” и е организиран от българските комунисти, със съдействието на Коминтерна. Общината не е съобразила този факт”, отговори Стефан Тафров.

Повече гледайте във видеото

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.