По план трасето, което свързва транзитния трафик от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и Калотина, ще бъде платено

АПИ и Столичната община преговарят как да става минаването по Северната тангента от следващата година. По план от 2019 трасето, което свързва транзитния трафик от автомагистралите „Хемус“, „Тракия“, „Струма“ и Калотина ще бъде платено.

От София до Калотина ще пътуваме по магистрала „Европа”

Пътят обаче е основен и за шофьорите в самата столица. Така има опасност всички, които в момента използват тангентата, за да стигнат от единия край на София до другия да минават през сърцето на града. Затова целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки автомобили, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София.

Според аргументите на АПИ, пътят е част от републиканската пътна мрежа и затова трябва да се плаща винетка. От Столична община обаче пътят се ползва и като Околовръстен път на столицата и бърза връзка между двата края на града и затова не трябва да се плаща преминаването. Освен това, ако се въведе изискване за винетка, е възможно да се натовари трафикът в града. Един от вариантите за компромисно решение е само колите със софийска регистрация да не бъдат таксувани и глобявани, ако минават през платения участък.

 

Жители на Нови Искър и още 14 села са против заплащането за преминаване по Северната тангента в София.

„Ако се случи това, което се планира и беше обявено – да се въведат винетни такси за скоростната тангента – това ще рефлектира пряко върху всяко едно домакинство. От друга страна ще има и непряк ефект. Ако живеещите не ползват тангентата, те трябва да ползват вътрешната градска мрежа, което означава, че всички усилия, които се положиха на този етап за една по-чиста София, ще се изпарят”, споделя жител на Нови Искър.

„За живущи в рамките на града не е редно да се заплаща винетка. Въпрос на организация на АПИ е по какъв начин да създаде организация и да контролира хората, които преминават през Северна скоростна тангента”, заяви кметът на Нови Искър  Даниела Райчева.

Според Агенция "Пътна инфраструктура" проблемът може да бъде решен, ако  Столична община реши да разшири територията си поставяйки знаците за края на населеното място от другата страна на Северната тангента. „Скоростната тангента е част от бъдещата автомагистрала „Европа”. През България всяка година минават транзитно между 11 и 13 млн. тира. Поне 80% от тях преминават точно по този участък, т.е. няма как АПИ да се лиши от таксите, които трябва да вземе за преминаващите тежкотоварни автомобили”, каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура” инж. Светослав Глосов. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.