Тежкотоварните камиони така или иначе заплащат пътни такси, защо натоварваме столичани, пита Симеон Славчев

С решението си да включи Северната скоростна тангента към републиканската пътна мрежа правителството поставя жителите на столицата в ситуация да заплащат винетки, за да отидат на работа. Сега вариантите да се реши този проблем са или да се разширят границите на Столична община, или да се постигне споразумение между местната власт и държавата, в което хората да бъдат освободени от такси. Това каза в предаването „Плюс Минус” общинският съветник от „Политическа група 5” Симеон Славчев.

Винетката по Северната тангента край София остава

„Преди да бъде взето това решение от Министерския съвет трябваше всички тези страни – Столична община, Агенция „Пътна инфраструктура” и представители на правителството да седнат на една маса и да се види какви проблеми могат да възникнат от присъединяването на Северната скоростна тангента към магистралата от София до Калотина”, каза Славчев.

Днес стана ясно, че преговорите между АПИ и Столичната община ще продължат през първия работен ден от новата година, а за януари се обсъжда леките автомобили, преминаващи през тангентата, да не бъдат проверявани за винетки. Тепърва ще се търси решение обаче.

„Тежкотоварните автомобили така или иначе заплащат винетка, тъй като те не се спускат с парашут на тангентата. Но се получава така, че натоварваме столичани. Според закона жителите на всички населени места, които са част от територията на Столична община – Кремиковци, Нови Искър и селата около него, Банкя, не трябва да заплащат винетки в границата на общината”, каза още общинският съветник.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.