Целта е да се документира битът и традициите преди 1989 година.

Над 1000 предмета от периода на социализма попълват сбирката на етнографския музей на БАН. Кампанията за събирането на вещите беше обявена в началото на май. Идеята е да се документира битът и традициите преди 1989 година.

Евгени Петрусенско е от редовните дарители на Етнографския музей. Той дарява личната са кинокамера и снимачна техника. Колекцията попълва и радио „Байкал”, донесено от друг дарител. Историята на предметите и дарителите се записва. Сред картотекираните е и пишеща машина, с клавиатура на гръцки.

„Господинът, който ни я дари, се е редил цял ден на опашка за нея и когато е дошъл неговия ред, не са останали машини с български букви на клавиатурата. Решил е все пак да вземе тази, с идеята после да бъдат сменени бутоните. След това остава неизползвана”, заяви Васил Балтаджиев от Етнографския музей към БАН.

Изчезнали са 6 графики на Едвард Мунк

Колекцията на музея попълва и апарат за ловене на бримки на чоропогащници.

 Предмети от социализма има и в действащата изложба "Времена и хора”. Дарителската кампания за вещи, произведени преди 89-та, няма краен срок. В действащата сбирка "Времена и хора"също има такива.

Посетителите на изложбата могат да си направят снимка за спомен с предметите.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.