Няма разлика в работата на института преди и сега

Осигурени са средства за функционирането на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ), който от 1 януари вече не е към Българската академия на науките, а към Министерството на образованието и науката. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев, който се срещна с новото ръководство на института, съобщава БГНЕС.

Синоптиците от НИМХ се срещат с министъра на образованието

Раздялата между Института по метеорология  и БАН започна преди месеци и приключи с идването на Новата година. Метеоролозите вече няма да се издържат с пари от Академията на науките, а със средства от бюджета на Министерството на образованието.

„Като цяло института има възможност за пълноценно функциониране. Няма разлика в дейността му между 31 декември и 1 януари”, каза Вълчев.

Споровете обаче продължават.

„С  другите институти на БАН ние сме готови да работим, няма проблем това да не е така. Имали сме проблемите само с ръководство, а с останалите научни институти никога не сме имали никакви проблеми”, каза директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов.

„С тях не винаги може човек да е много сигурен”, каза проф. Христомир Брънзов.

„Останаха няколко имота или части от имоти, които досега не са се ползвали нито от БАН, нито НИМХ. Убеден съм, че следващата седмица ще намерим решение”, смята просветният министър.

От БАН също настояват за задържат сградата. С аргумента, че след изтеглянето на НИМХ, академията създаде Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите.  Част от служителите на Института останаха в новото звено.  От Министерството на образованието се надяват след като  спорът приключи добрият тон между учените отново да се възстанови.  А междувременно Институтът по метеорология вече подготвя нови проекти. Един от тях е свързан с мръсния въздух.

„Има една основна дискусия кой е основният източник - колите или битовото  отопление има методи, с които може да се определи еднозначно кой от двата източника е приоритетен , а другото е замърсяването на града отвън”, каза проф. Брънзов.

Проектът е по искане на столичната община. През следващите месеци ще бъдат взети проби  и след около 12 месеца се очакват резултати.

От БАН заявиха за NOVA, че откакто са придобили имотите си, ги стопанисват съвестно. Искат сградите да се използват съвместно с учените на Института по метрология и хидрология. Освен това настояват спорните имоти да продължат да служат на науката, а не евентуално в бъдеще на някои от тях да се сменят предназначението.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.