Картините са отмъкнати от дома на наследниците на двамата художници

Картини на Владимир Димитров-Майстора откраднати от дома на наследник на известния художник. Кражбата най-вероятно е станала по време на празниците. Откраднати са и произведения на Димитър Киров. Все още не е ясно каква е стойността на картините.

Малко преди Нова година Павел Антонов разбира, че бащината му къща е била ограбена. От там липсват няколко платна на Владимир Димитров-Майстора – негов дядо по бащина линия. Една от липсващите картини е портрет на баба му Вера. Липсващите платна имат семейна стойност.

Павел Антонов бил в чужбина по време на кражбата и къщата е била празна. Крадците влезли през прозореца, а СОТ или охрана нямало. Чичото на Павел пръв вижда следите от обира. След като се прибира от Унгария, Павел установява, че липсват общо 16 платна. 

Показва тези, които са снимани в каталози, с надеждата някой да ги познае, ако ги види в антиквариати или да се продават на черно. Повечето от тези картини досега не са излагани.

Останалите откраднати платна са на големия пловдивски художник Димитър Киров. Каква е стойността на картините Павел Антонов не знае и никога не се е интересувал, защото за него това е семейно наследство.

Полицията започва издирване на крадците и призовават всеки, който види съмнително платно, което му напомня за някоя от откраднатите картини, да се обади на тел. 112 или в най-близкото полицейско управление.

Появи се непозната досега картина на Майстора (ВИДЕО)

Снимка: Надя Ганчева

Според експертите все още е изключително трудно да се остойностят откраднатите творби на Майстора. Знае се, че негови картини са продавани за десетки хиляди евро. Владимир Димитров оставя богато наследство – според изкуствоведи става дума за около 2600 творби, основно живопис, акварел, графика. Стотици негови картини са в частни колекции и галерии и чужбина, около 200 от тях в САЩ.

Кюстендилската художествена галерия притежава основната колекция от творби на Майстора – над 1350. След нея се нарежда колекцията на Националната художествена галерия. Именно от там в началото на 90-те изчезват четири емблематични платна на Владимир Димитров.

Според експерти за разлика от платната на Майстора, вероятно тези на Димитър Киров ще се продадат по-лесно и затова може да бъдат по-трудни за проследяване на нелегалния пазар. Експерти тепърва ще правят точна оценка на откраднатите картини, чиито автор е Димитър Киров-Дикиро.

От полицията отчитат над 35 000 кражби за миналата година. Били по-малко с около 5000 в сравнение с 2017 г. Над 7000 от кражбите са извършени с взлом през миналата година. Много често обаче на крадците не им се налага да влизат със сила, а се възползват от "пропуски" от страна на собствениците, като отворени прозорци или отключени врати.

Репортери: Надя Ганчева, Деница Суруджийска

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.