Американският президент иска 5 млрд. долара за изграждането на стената по границата с Мексико

Американският президент Доналд Тръмп каза на лидерите на Конгреса, че ще държи федералното правителство затворено "за много дълго време, месеци и дори години" поради липса на финансиране. Това съобщи лидерът на демократите в Сената Чък Шумър, предаде БТА. Той е бил един от присъствалите на днешната среща с Тръмп в Белия дом.

Частичното затваряне на федералните служби заради искането на Тръмп Конгресът да му гласува 5 млрд. долара за изграждането на стената по границата с Мексико, трае вече 14 дни. 

Председателката на Камарата на представителите, която вече се контролира от демократите - Нанси Пелоси, каза, че срещата е била "дълга и на моменти се стигало до пререкания". Това беше втората за тази седмица безплодна среща при Тръмп на лидерите на двете партии в Конгреса. 

Лидерът на републиканците в Сената Мич Макконъл каза по-късно, че Белият дом и конгресните лидери са определили състава на група, която да преговаря през уикенда в опит да се постигне компромис за отваряне на федералните служби, засегнати от затварянето. Предстои съставът на групата да бъде предложен за одобрение на президента и на лидерите на Конгреса, предаде Ройтерс. 

След срещата Тръмп е заявил, че обмисля да използва извънредни правомощия, за да построи стената по границата с Мексико без одобрението на Конгреса, предаде Ройтерс.
След днешната среща американският президент даде изявление по друга тема пред репортерите в Белия дом. Той каза, че преговорите между САЩ и Китай за разрешаване на острия търговски спор между двете страни, вървят "много добре" и че според него "може да се сключи споразумение с Китай", предадоха Ройтерс и Франс прес.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.