Бизнесът или домакинствата разхищават повече?

След празниците огромни количества храна отидоха на боклука. Всекидневно у нас се изхвърлят около 1800 тона храни, като през празничните дни количеството набъбва с между 20% и 30%.

Всеки месец Българската хранителна банка дарява около 23 тона храни на хора в затруднено положение. И докато едни са принудени да разчитат на щедрост всеки месец, други само за няколко дни изхвърлиха огромно количество храна.

Дори и след края на голямото празнично пазаруване търговците не могат да се оплачат от липса на клиенти. А много от тях признават, че е трябвало да бъдат по-ограничени в покупките.

„Прекалено много се впуснахме за Коледа и за Нова година и останаха много неща, които вече трябваше да изхвърлим.  На тия години, както всичко е толкова скъпо, е грехота да изхвърлиш храна, но като се развали какво ще я правиш”, сподели Людмила Андонова.

"Темата на NOVA": Споделената Коледа (ВИДЕО)

С разточителството не могат да се справят и хотелиерите и ресторантьорите.

„По-голямата част от гостите взимат доста повече отколкото могат да изядат, тази храна се изхвърля, тя няма вариант да се преработи след като е била в чиниите, за съжаление тя просто се губи, разхищава се”, ядосват се  хотелиери.

Съжаляват и хората, които я приготвят. Големи количества изхвърлят не само магазините и ресторантите. Оказва се, че домакинствата са тези, които разхищават най-много храна - особено по празници.

Фирмите трудно даряват храна с изтичащ срок на годност

„Битува схващането у българина, че е по-добре да остане вместо да не стигне и наистина пазаруваме много повече отколкото е нужно. Купуваме много повече от друг обикновен ден и в края на тази верига се оказва много разпиляна храна”, обясни изпълнителният директор на Българската хранителна банка Цанка Миланова.  

А вместо да бъде похабена, храната може да отиде при хора,които имат нужда от нея. Сред тях е и Стефка,за която празнична трапеза няма.

„Празник има, само ако имаш средства и вече не се замисляме празник ли е или не. Такав ни е съдбата”, казва Стефка Иванова.

Българите изхвърлят 700 000 тона храна годишно

Благодарение на дарителите на  Българската хранителна банка възрастната жена не остава гладна.  

„Разчитаме на тази храна, тя ни спасява, няма откъде иначе. Много ни помага и сме много благодарни за проявената човечност”, казва още Стефка.   

Банката помага на 33 хиляди души от над 80 населени места с около 270 тона храна годишно.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.