Според него действията на управляващите били „троен удар по България”

Президентът Румен Радев с остра критика към правителството заради процедурата за избор на боен самолет. Според държавния глава действията на управляващите били „троен удар по България”.

Военният министър Красимир Каракачанов отговори, че още нищо не е решено и преговорите тепърва започвали. 

Държавата тръгва към сделка за купуване на американски боен самолет

„Имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии, а пари за пенсии така и няма. Сега ще похарчим много повече и то за по-малко самолети”, каза държавният глава.

„Не можеш да говориш за много по-високи цени, при положение че разговори за цени още не са започнали. Аз съм убеден, че ще ги вземем за по-малко пари”, коментира Каракачанов.

Според президента обаче конкурсът бил опорочен, а прегласуването на условията от парламента било „скандално”.

Радев за F-16: Триумф на лобизма; Дончев: Не работим под натиск

„Това е удар по доверието на европейските партньори, които правителството използва като статисти. Това е удар и по имиджа на нашите американски партньори, които в очите на българите печелят този конкурс с политически лобизъм, а не по правилата”, каза Румен Радев.

Според Красимир Каракачанов подробностите около офертата и сроковете за доставка тепърва ще се изясняват.

Междувременно държавният глава коментира и скандала с електронните винетки.

„За мен хаосът с винетките е олицетворение на стила на управление, който много пъти съм коментирал – липса на прозрачност, на отчетност и на отговорност”, на мнение е Румен Радев.

Новите изтребители: Кабинетът ще опита да договори по-ниска цена (ВИДЕО)

Във връзка с критиките към новогодишното му слово държавният глава заяви: „Не разбирам защо хората се страхуват от истината. Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. За хората посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросани приветствия”.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.