Вместо да бъде похабена, тя може да отиде при хора, които имат нужда от нея

След празниците огромни количества храна отидоха на боклука. Всекидневно у нас се изхвърлят около 1800 тона храни като през празничните дни количеството се увеличава с между 20% и 30%.

В склад се съхраняват дарените продукти, които Българската хранителна банка  раздава на нуждаещите се. Всеки месец организацията дарява около 23 тона храни на хора в затруднено положение. Докато едни са принудени да разчитат на щедрост всеки месец, то други само за няколко дни изхвърлиха огромно количество храна. 

Дори и след края на голямото празнично пазаруване търговците не могат да се оплачат от липса на клиенти, а много от тях признават, че е трябвало да бъдат по-ограничени в покупките.

С разточителството не могат да се справят и хотелиерите, и ресторантьорите. Големи количества изхвърлят не само магазините и ресторантите. Оказва се, че домакинствата са тези, които разхищават най-много храна.

Вместо да бъде похабена, храната може да отиде при хора, които имат нужда от нея. Благодарение на дарителите на Българската хранителна банка възрастните хора не остават гладни

Банката помага на 33 000 души от над 80 населени места с около 270 тона храна годишно. В световен мащаб се изхвърлят около 1.6 млрд. тона всяка година.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.