Плодът е един от най-богатите хранителни източници на фибри

Симптомите на болестта на Паркинсон включват тремори, скованост на мускулите, забавено движение, проблеми с равновесието. Според експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", включването на ябълки към всекидневното меню може да облекчи общото състояние. 
Болестта на Паркинсон засяга около 127 000 души във Великобритания, отбелязват от Националната здравна служба на страната.

Според специалистите най-лесната промяна, която могат да направят хората в начина си на хранене, е да хапват повече ябълки. 
Плодът е един от най-богатите хранителни източници на фибри. Само в една ябълка се съдържат между три и четири грама влакнини. Те действат като баластни вещества и предпазват от появата на запек - чест симптом при болестта на Паркинсон, обясняват от едноименната фондация на актьора от САЩ Майкъл Джей Фокс, който страда от заболяването.

За подобряване на общото състояние от организацията препоръчват освен ябълки да се консумират повече плодове и зеленчуци и пълнозърнести продукти, и да се пият между шест и осем чаши вода дневно. Топлият чай също "раздвижва" ленивите черва.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.