В събота се провежда Национален съвет на партията

След тричасово обсъждане на предложенията, които постъпиха от цялата страна по различните секторни политики, Националният съвет на БСП прие с пълно единодушие проекта "Визия за България". 

Жаблянов: Станишев е потенциална номинация на социалистите за евровота

За пръв път документът беше представен на 21 юли м.г. на форум на БСП в НДК. Оттогава се проведени 571 срещи с браншови и синдикални организации, членове и симпатизанти на левицата, граждани и експерти в цялата страна. Постъпилите общо 924 предложения са обобщени и включени в проекта. Най-много са тези в социалната политика /130/, образованието и науката /130/, регионалното развитие /107/, земеделието /105/ и здравеопазването /92/. 

Окончателно проектът за различна визия за България ще бъде приет на Конгреса на БСП, който ще се проведе на 26 януари, се уточнява в съобщението.

Преди началото на заседанието на Националния съвет се открои и основната политическа интрига – как ще изглежда листата за евровота и кой ще я оглави - Сергей Станишев или някой друг, като Корнелия Нинова, например.

Опозиционните настроения срещу потенциалната кандидатура на Станишев дойдоха преди дни. В телевизионно интервю червеният депутат Александър Симов заяви, че лидерът на ПЕС не трябва да е водач на листата и тя трябва да бъде ”радикално освежена.” 

Самият Сергей Станишев също коментира изказването на своя съпартиец. 

"Те дори не заслужават коментар. Особено имайки предвид, че човекът, който го е направил, е известен в БСП, че неговите убеждения, като правило следват ръководството на БСП", заяви председателят на ПЕС.

Сред другите спрягани политически фигури за европарламента се оказа и Деница Златева.   

Водачът на листата ще стане ясен през март.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.