Над 20 000 български военни участват в задгранични мисии за 27 години

Над 20 000 български военни участват в задгранични мисии през последните 27 години. 23-ма никога не се завръщат у дома. А тези, които успяват, все още сънуват, че воюват. И сами се справят с така наречиния „боен стрес". По думите им преживяното не се забравя. Понякога от герои на фронта се превръщат в престъпници у дома. Някои от тях нараняват най-близките си, други пък посягат на себе си.

75 години от най-голямата бомбардировка над София

Полковник Янко Янков е първият български рейнджър. Обучен е да убива, да служи и да оцелява.

„Аз съм българин, патриот, войник, съпруг и баща. Носил съм униформа 26 години, 6 месеца и 2 дни”, каза в ефира на "Събуди се" Янков от българския батальон „Сини каски” на ООН, Камбоджа. Той допълни, че понякога страхът от куршумите е толкова голям, че усещаш как косатата ти наистина настръхва.

Полковник Иван Алексиев е бил на военни мисии в земите между Тигър и Ефрат. Там той се сблъсква лице в лице със смъртта.

„Служих на държавата 36 години. Дядо ми ме възпита да обичам и уважавам военната служба. Участвал е във Втората световна война. Учеше ме от малък”, разказа Иван Алексиев от пехотния батальон на Българската армия в Кербала, Ирак.

Белезите на историята: 74 години от "Кървавата Коледа" в Македония

Пътят им е изпълнен с оръжия, мини и редица опасности, но характерът им е силен. Явлението постревматичен стрес нашумява в САЩ след Виетнамската война. В нея загиват 58 000 американци  Самоубилите се след това войници за 10 години са 100 000, защото травмите от видяното не се забравят.

Какво още са преживели българските рейнджъри по време на мисиите си гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.