Защо учен от БАН твърди, че не действат?

Противогрипните ваксини нямат 100-процентова ефективност. Тяхната ефективност е между 30  и 70%, според това кои щамове са включени в тях, което се определя от служба от СЗО. Това каза доц. Атанас Мангъров, началник на детското отделение в инфекциозна болница в София в ефира на „Здравей, България”.

За миналия сезон по данни на РЗИ в цялата страна са ваксинирани 12 606 души. „Това е нищо и половина”, коментира доц. Мангъров.

Да се каже, че ваксините не действат е както е станало, когато шопът, видял жираф и казал: "Е такова животно няма", обясни още той. 

Държавата плаща противогрипни ваксини за 1.6 милиона възрастни

"Ако ефективността на ваксината беше такава, каквато ни се иска – 100% от европейското население щеше да се имунизира и щеше да бъде предпазено от грип. Фактът, че хората масово избягват това нещо и фактът, че не е задължително като форма е достатъчно показателен", каза доц. Андрей Чорбанов, ръководител на департамент "Имунология" към БАН.

По думите му не е гаранция, че с ваксина грипът се изкарва по-леко. „Може да бъде даже доста по-тежко като изкарване, но факт е, че ефикасност за момента няма, така че това, което може със сигурност да се каже за противогрипните ваксини е, че не са вредни. Няма нещо в противогрипната ваксина, което да предизвика каквато и да е лоша реакция”, увери доц. Чобанов.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.