593 училища в страната вече са в грипна ваканция

Пикът на грипната епидемия се очаква през тази и следващата седмица. Нови четири области обявяват епидемия - Добрич от днес, а от утре - Пловдив и София област, както и Варна. В момента 593 училища са в грипна ваканция.

Данните сочат, че в момента от грип боледуват около 100 000 българи, което е по - малко в сравнение с миналата година. За сметка на това обаче лекари отчитат усложнения не само при възрастни пациенти, но и сред млади мъже и жени.

Грипна епидемия е обявена и във Варна

В Пловдив, където от утре ще бъде обявена епидемия, има два смъртни случая след пневмония. Починалите са жена на 40 и 42 - години. Те са постъпили в Клиниката по пулмология в крайно тежко състояние и въпреки усилията, лекарите не са успели да спасят живота им.

„В момента проучваме на какво се дължат тези пневмонии, в смисъл дали се дължат на грипа. Но имат и други тежки заболявания”, заяви пред NOVA д-р Ваня Танчева- Манчева, директор на РЗИ-Пловдив.

От утре грипна епидемия и в Софийска област

Често грипът протича с усложнения и ненавременното лекуване може да е фатално, предупреждават лекарите.

„По-засегнатите групи са младите хора, там са повечето усложнения, при малките деца правят доста усложнения на ушите - отити, тежки. По-младите мъже развиват тежки пневмонии”, обясни д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор.

Грипна епидемия и в Добрич

За да спре разпространението на болестта, здравните власти обявяват епидемии, спират се свижданията в болниците, детските и женските консултации. Училищата затварят врати.

Обявиха грипна епидемия и в Пловдив

Грипът създава сериозни проблеми и за бизнеса. В един от шивашките цехове край Пловдив работят 90 души. 10 процента от тях са болни от грип.

В помещение от 200 квадратни метра една до друга работят 40 шивачки. За да не се заразят на всеки два часа проветряват и превантивно пият чай. Защото неизпълнението на нормата, ще се отрази на заплатата им.

Пик на грипната епидемия се очаква през тази и следващата седмица

А отсъствието на всеки служител е финансово неизгодно за работодателя. Освен че трябва да плаща болнични, ще трябва да погасява и неустойките за забавените поръчки.

„Всички тези неща, които ги изброихме, те водят в края на краищата до загуби. Т.е. по-малко оборот през дадения месец, по-малко приходи, а по-малкото приходи означават загуби, защото разходите са същите”, обясни Динко Георгиев- собственик на шивашка фирма.

Засега в Пловдивско предприятията не отказват поръчки, но дават по-дълги срокове за изпълнение. За да наваксат забавянето в работата си, някои фирми ще работят извънредно в почивни дни.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.