"Tрябва да спрем използването на пластмасови торби", призовава Вергов

Планета или пластмаса? Тенис легендата ни Магдалена Малеева и актьорът Юлиан Вергов застанаха зад каузата за борбата със замърсяването с пластмаса. Двамата са посланици на инициатива на National Geographic.

"Една торбичка се използва средно около 15 мин. и се разгражда за десетки години. Лесно е да се откажеш от дребните битови удобства, когато имаш толкова много алтернативи", гласи посланието в клиповете, излъчвани по National Geographic.

Брюксел забранява пластмасовите изделия за еднократна употреба

Според Вергов и Малеева трябва да спрем използването на пластмасови торби и бутилки, защото пластмасата за еднократна употреба е един от основните замърсители на нашата планета.

"Целта на кампанията е да се намали употребата на пластмаса. Искаме да събудим хората. Положението е отчайващо", коментира Вергов в ефира на "Здравей, България".

"Отговорността е на всички. Пластмасата за еднократна употреба е лоша и тази, която не отива за рециклиране. Има много големи фирми, които са дали своите обещания, но докато няма решение на глобално ниво за опаковката, която може да се компостира, трудно ще се справим с проблема", заяви Магдалена Малеева.

Повече по темата вижте във видеото. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.