Търговското напрежение между Китай и САЩ влияе върху инвеститори и потребители

Задава ли се нова икономическа криза? Прогнозата на експертите е, че тази година ще е по-лоша от миналата. Предупреждението дойде от форума в Давос. Какво се очаква за България?

Световният елит се безпокои от спада в икономиката.

"Има финасов стрес - лихвите започват да се качват и това поражда страх от сриване на пазари, особено в по-бедните страни. Именно те са най изложени на рискове. България за момента е добре, но не е застрахована за в бъдеще и трябва да се фокусира върху инвестиционния климат и човешкия потенциал", каза шефът на Световната банка Кристалина Георгиева.

Кристалина Георгиева: Когато големите икономики кихнат, малките хващат пневмония

"България е добре имунизирана още от времето на финасовата криза. Нашият дълг е нисък, бюджетния дефицит на практика го няма. И имаме бюджетен буфер, което ни позиционира добре, но трябва да помислим за бъдещето. Повече внимание към инвестиционния климат! Нашата страна застана на едно ниво в банката и не се качва нагоре”, заяви Георгиева.

Търговското напрежение между Китай и САЩ дава отражение върху настроението на инвеститори и потребители. Има затягане на коланите, а това не е добре за растежа.

Давос посрещна световните лидери (ВИДЕО)

Темата коментира и президентът Росен Плевнелиев. Той беше говорител на инициативата “Път на коприната”, в която са инвестирани над 2 трилиона евро.

“Всички са притеснени от наложените от САЩ санкции на Китай и, че китайската икономика се забавя. Притеснени са, че се връщат практики от миналото, които не доведоха до нищо добро - протекционизъм, издигане на търговски бариерии, налагане на санкции", каза Плевнелиев.

В последната вечер в Давос любопитството се фокусира върху вечеря на инвеститора Джордж Сорос, а за непоканените на останалите елитни вечери остава избор между рокзвездите Боно и Стинг.

Репортер: Антоанета Николова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.