За последните пет години трафикът на автомобили през "Дунав мост" 2 се е утроил

Протест във Видин заради обещаната магистрала до Ботевград, която вече година стои само на думи и документи. Хората излязоха и за да потърсят отговорност на виновните за забавянето.

Недоволството във Видин започна с автошествие, а след това протестиращите се насочиха пеша към дома на кмета на града, където заедно направиха снежен човек.

„Снежният човек е безчувствен, незаинтересован, нагъл и арогантен, не направи нищо през изминалата година за строителството на пътя Видин- Монтана, което зависеше от неговата администрация”, заяви Росица Кирова – протестираща.

И към снежния човек полетяха яйца и домати. Според хората забавянето на процедурите по започването на новата магистрала между Видин и Ружинци дошло от кмета на общината, който не искал да промени общия устройствен план.

„Не е вярно, лъжа е, фалшива новина, че аз като кмет на община Видин или община Видин по някакъв начин е пречила на всички необходими действия по изграждането на пътя Видин – Ботевград”, заяви Огнян Ценков - кмет на Видин.

Засега за новата магистрала има изготвени технически проекти и подробни устройствени планове. Във видинско предстоят и отчуждителни процедури на земите по трасето и така до края на годината да започне реалното строителство.

Изграждат магистрала между Видин и Монтана

От Регионалното министерство обясниха, че напредък за  изграждането на новата магистрала има. Забавянето дошло заради обжалване на обществената поръчка за строителство на отсечката Мездра - Ботевград. Във Видин също имало забавяне заради правен казус, който се решил с промяна в закона за Устройство на територията.

"Вече има технически проекти, изготвени са подробни устройствени планове. Продължаваме с административните процедури, които са невидими за хората, но ние сме задължени за спазваме закона”, заяви регионалният министър Петя Аврамова.

Според новия проект, пътят от Видин до Монтана ще е магистрала и няма да съвпада никъде с досегашния. А пътят от Мездра до Ботевград ще е скоростен.

"Провеждаме процедурите за избор на изпълнител, тази година избираме изпълнител, успоредно с  това извършваме отчуждителните процедури и се надяваме до края на година да започнем реално строителство”, каза инж. Дончо Атанасов.

А докато се чака новата магистрала, тировете, пътуващи между Ружинци и Ботевград, ще продължат да се разминават на милиметри един от друг заради тесните пътища. От откриването на „Дунав мост” 2 преди пет години досега трафикът на автомобили се е утроил.

Репортер: Биляна Борисова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.