Коментар на председателя на Управителния съвет на Асоциацията на банките Петър Андронов

Ако има повишение на лихвите по кредитите, то ще започна най-рано през лятото на 2019 г. Това каза в ефира на „Здравей, България” председателят на Управителния съвет на Асоциацията на банките Петър Андронов, цитирайки прогнозите на Европейската централна банка.

Той призова потребителите да бъдат много внимателни при взимането на заеми в момента, защото лихвите вероятно няма да останат все така ниски, каквито са в момента. Според Андронов банките също трябва да бъдат внимателни относно това колко кредити отпускат.

Борисов: Еврото ще дисциплинира банковия сектор у нас

БНБ ни препоръча многократно да намалим броя на отпусканите кредити, защото тези за домакинствата надминаха доходите на хората през 2017 г.”, каза Андронов. И добави, че през миналата година банките са заделили много повече пари за чистене на лошите кредити, но към момента техният брой намалява. Именно това, а не начисляването на такси, допринасяло за стабилността на финансовите институции и им носело печалба.

"Европейската администрация непрекъснато търси инструменти, с които да се ограничат националните различия в банковите такси", каза още Андронов.

Той бе категоричен, че банкерите у нас напълно подкрепят стремежа на държавата за влизане в Еврозоната. И допълни, че банките у нас трябва да свикват със стрестестовете, защото те ще се провеждат всяка година.

Банковият съюз не е гаранция. И днес в Еврозоната има банки с проблеми”, каза още Андронов.

Целия разговор с банкера гледайте във видеото.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.