В какви условия се лекуват пациентите?

Пореден случай на психиатрия в мизерия. Като от филм на ужасите е психиатричното отделение в монтанската болница. Пациентите са принудени да се лекуват в стаи, които приличат повече на концлагер, отколкото на нормално лечебно заведение. Наскоро в една от тях избила и тръба с гореща вода и само късметът спасил обитаттелите от сериозни изгаряния.

"В окаяно състояние е. Банята също има нужда от ремонт, леглата трябва да бъдат по-хубави, за да има хората къде да лежат и да се лекуват", казва пациентката Виолета Митова.

За 2017 и 2018 г. през отделението са преминали повече от 1000 пациенти. Средно на месец се лекуват около 26 мъже и жени с психични проблеми.

"При тези материално-битови условия трябва да ви кажа, че дори аз не бих останал”, коментира д-р Пламен Петров, началник на отделението.

Болни в мизерия: Психиатрична клиника е в окаяно състояние (ВИДЕО)

Основен ремонт не е правен от 20 години. Преди година са боядисани стените на една от стаите. Единственото, което получават редовно, са мебели, изхвърлени от други отделения.

"При лечението например дори на пациенти, които са с шизофрения, дори на тези с депресия не мисля, че това може да бъде полезно. Все пак самата обстановка създава предпоставка за лечение, за работа, за мотивация за лечение", коментира д-р Петров.

Директорът на болницата не отрича, че има проблем. Отлагал ремонта, защото отделението многократно е било пред закриване заради липсата на лекари и специалисти.

"Сега в програмата на Министерството на здравеопазването са залегнали всички тези отделения в цялата страна като приоритет за извършване на ремонтна дейност, подобряване на битовите условия и преоборудване. Искрено се надяваме това да се случи", коментира д-р Тодор Тодоров.

От болницата също са готови да отделят пари, за да се подобри обстановката в отделението. За липсата на достатъчно медици обаче решение нямат.  

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.