Над 2600 души са спасени по високите върхове само за последната година

Повече от 2600 души са спасени в планините само за последната година, отчитат от спасителната служба към БЧК. И въпреки тежкия терен и продължителните акции, все още използването на хеликоптер е изключителна рядкост. А години след като у нас се заговори за възраждане на санитарната авиация, промени все още няма.

В началото на декември миналата година 26-годишен турист изчезва в Стара планина по пътя между хижите "Добрила" и "Амбарица". Подаден е сигнал, но малко след това планинските спасители получават ново обаждане, че мъжът е намерил ориентир в снега и няма нужда от помощта им.

На следващата сутрин обаче става ясно, че човекът още не се е появил в нито една от хижите и спасителите започват издирване.

Ще закрият ли единственото училище за планински водачи у нас?

„Тази акция беше много голяма, много тежка за нас, с много въпросителни. Включи се и системата за търсене и локализиране на телефона на пострадалия”, заяви Емил Нешев от ПСС.

Планинските спасители у нас са сред малкото в Европа, които работят без собствени хеликоптери или без система за оказване на помощ по въздуха.

„Има изключително много акции, в които използваме огромен ресурс от спасители, които работят в продължение на повече 24 часа в много тежки условия. Един хеликоптер може да свърши тази работа за половин час”, каза още Емил Нешев.

РИСКОВЕТЕ В ПЛАНИНАТА: Полезни съвети преди да отидем на ски

Преди четири години хеликоптер вади пострадал от дамянишките улеи в Пирин. Това е един от редките случаи, в които се използва помощ по въздуха. По това време хеликоптерите са два, но впоследствие единият е продаден. Другият остава собственост на частна авиокомпания. Вдига се само в крайни случаи – по договор между авиокомпанията, конкретен застраховател и българския червен кръст, към който е спасителната служба.

Част от репортажа за спасителните акции в планината вижте във видеото, а целия материал - в "Темата на NOVA” в неделя, след Централната емисия на Новините.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.