Родителите вече ще вземат активно участие в процеса

Край на стреса при постъпване в детска градина. Родителите на децата, които ще бъдат в първа група, вече ще вземат активно участие в адаптацията им. Инициативата идва от просветното министерство, а целта е страхът от раздялата и попадането в непознатата среда да бъде сведен до минимум.

С държавни средства детските градини ще могат да разработят собствени модели, които да помогнат за по-лесното приспособяване на най-малките. Одобрените по програмата детски градини ще бъдат 100. Една от възможностите е родителите да прекарват известно време с децата си в градината по време на първите дни от престоя им там. 

В София през 2019 г. ще бъдат изградени 15 детски градини

„Всяка градина може да има различни методи и практики. Важното е те да са насочени към това детето да знае, че всъщност не се изоставя в детската градина, а напротив отива в една среда, в която ще му бъде по-забавно и интересно”, заяви заместник-министърът на образованието и науката Таня Михайлова.

Мерки за по-лесна адаптация ще има и при по-големите. Става въпрос за бъдещите първокласници и петокласници. Така например възпитателите от детската градина ще могат да посещават часовете на първокласниците, а учителите от началния етап - да прекарват известно време в градината със своите бъдещи възпитаници. 

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.