Оплакват се, че с 580 лева не могат да си покрият разходите

Медицински сестри от Козлодуй инициираха среща със здравния министър Кирил Ананиев заради много ниско заплащане. Лошите условия на труд в общинската болница  може да доведе до колективно напускане на част от медицинския персонал. Основната работна заплата на медицинските сестри в болницата „Св. Иван Рилски”е 580 лева, а повечето от тях работят на две места, за да могат да покрият разходите си. 

В неделя медицинските работници протестираха в Козлодуй. Подкрепа получиха от пациенти. Директорът на болницата предложи нов тип финансиране на общинските лечебни заведения, което ще позволи заплатите на медиците да бъдат финансово разделени от средствата за грижите за пациентите.

В последните три  години от Общинския съвет са отпуснати над 1,5 млн. лева в базата на болницата. От местната власт до голяма степен зависи и заплащането на медицинския персонал.

 „Аз работя в болницата акушерка и работя в ясла. Детето ми казва: „Мамо, кога ще те видя? За мен е важно твоето внимание, общуването ни на живо отколкото по телефона”. Защото през деня съм в детската градина по цял ден, нощно време съм в болницата, за да мога да издържам семейството си”, заявява Мариела Христова.

Така тя се справя някак с ниската заплата. Общината няма как да подпомогне заплащането на труда в иначе общинската болница.

Проблемът с ниското заплащане е поставен на дневен ред и в месния парламент.

„Общинският съвет не е абдикирал от отговорностите си. Виждате какво се случва с материалната база в последните 3 години, но това, което в момента не мога да поема никакъв ангажимент конкретен, е как можем да подпомогнем решаването на проблема със заплатите”, коментира председателят на Общинския съвет Мая Занева.

Информация: Велина Сашева, Румяна Попова

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.