Значително нараства броят на новостроящите се сгради

Бум на ново строителство в страната. Броят на разрешителните за строеж и новостроящите се жилищни сгради расте, показват последните данни на националната статистика. А за първи път брокерите отчетоха по-малко сделки с имоти - в края на 2018 г.

Огромен ръст в новото строителство

През последното тримесечие на миналата година разрешителните са се увеличили с 14% в сравнение със същия период на 2017 г. Право на строеж е получено за близо 12 000 жилища – с 60 на сто повече. Най-много сгради за живеене предстои да бъдат започнати в областите София, Варна, Пловдив, Бургас и Стара Загора. Според сдружението на агенциите в бранша това трябва да е сигнал за инвеститорите - да бъдат по-консервативни в цените, тъй като предлагането непрекъснато расте. 

Сделките с имоти намаляват до 212 000 през 2018 г., сочат официалните данни За сравнение през 2015 г. те са били 230 000. През последното тримесечие спад има дори в големите градове като София, Пловдив, Бургас и Варна. 

Кога е най-изгодно да купим жилище? (ВИДЕО)

По-ниските цени „на зелено” и по-надеждните инвеститори в строителството правят покупките на нови жилища все по-атрактивни. 

Ще тръгнат ли надолу цените на жилищата през тази година? Проверка по казуса направи репортерът Георги Георгиев в рубриката на "Здравей, България" „На твоя страна”.

Всичко по темата гледайте във видеото.

Очакваме Вашите предложения за теми, както и сигнали, на e-mail: georgi.georgiev@ntv.bg и във facebook: Georgi Georgiev Nova TV.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.