Причината е недоволство срещу нов софтуер, който трябва да внедрят в работата си

Аптеки спират работа за един ден. Причината е недоволство срещу въвеждането на нов софтуер за контрол върху лекарствата. Системата влиза в сила от 9 февруари.

Това е една от аптеките, които вече работят по новите правила за верификация на лекарствата. Тук всеки медикамент с рецепта се сканира, за да е сигурно, че не е фалшив. Много собственици обаче все още нямат тази готовност, а това доведе до символични протести, които е твърде вероятно да прераснат и в ефективни.

Още преди няколко седмици магистър-фармацевтът Саад Алуани внедрява новата система за проверка на лекарствата.

Фармацевти на протест заради нова задължителна система

"Досега нямахме никакъв механизъм, който да провери дали лекарството е фалшиво", каза Алуани.

За да работи според европейския регламент, собственикът е платил от своя джоб.

Собственикът на друга аптека обаче отказва да инвестира в системата за своя сметка. Затова и вече втори ден жълтите жилетки са задължителна част от работното облекло на фармацевтите.

И ако държавата не ги чуе на 20 февруари, се задава протест.

Аптеките с 6 месеца гратисен период да внедрят нова наредба на ЕС

"Ако се наложи и за повече дни, както беше в Гърция, докато не изпълнят исканията ни. Ако трябва ще излезем на улицата, ние вече сме с жилетките", заяви Антон Вълев, магистър-фармацевт и собственик на аптека.

От Фармацевтичния съюз уверяват, че пациентите нямат повод за притеснение. Предупреждават, че в някои аптеки ще има проблем.

"Между 300 и 400 са аптеките, в които няма нито софтуер, нито интернет, нито компютър. Лошото е, че те и сега не работят в НЗОК, а най-лошото е, че са в отдалечени места", каза проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз.

Аптекари се опасяват, че няма да могат да продават лекарства

За въвеждането на новата системата ще има гратисен период. Той ще е между половин година и шест месеца и през това време глоби за аптеките няма да има.

"Никакви катаклизми и сътресения няма да настъпят. Тези, които не са свързани с нея, ще могат да отпускат лекарства, ако има технически греши, защото се очакват такива. Това също няма да е пречка за отпускането на лекарствения продукт", каза Деян Денев от Българска организация за верификация на лекарствата. 

Верификацията на лекарствени продукти има за цел да спре продажбата на фалшиви медикаменти и е задължителна за целия Европейски съюз.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.