Това каза здравният министър Кирил Ананиев

Общото увеличение, с което общинските и областните болници ще могат да разполагат, е 66 млн. лева - 28 млн. лева за общинските и 38 млн. лв. за областните болници. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев на брифинг след среща на премиера със Сдружението на общинските болници.

Ананиев: Върнахме високата цена на клинична пътека за неврологични заболявания

„С този ресурс на първо място ще дадем възможност за увеличение на заплатите на работещите в общинските и областните болници”, подчерта министърът. Той допълни, че в общинските лечебни заведения това повишение ще е между 25 и 40%. Между 10 и 15% е увеличението при областните болници.

Най-голямо ще бъде увеличението при работещите в малките болници. От сдружението на общинските болници заявиха, че са доволни и това е една стъпка, която ще помогне за подобряването както на малките лечебни заведения, така и на работещите в тях. 

Освен финансово подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделяни средства и за нормалното функциониране на общинските болници, тъй като те извършват редица дейности, поясни още Ананиев.

Ден след като медиците в Карлово се оплакаха от ниски възнаграждения и заплашиха, че ще напуснат болницата, държавата взе решение да ги подмогне. Подкрепа ще има и за останалите общински болници, чиито дългове възлизат на около 100 милиона лева. Помощ ще има и за областните лечебни заведения, които също изпитват финансови затруднения. Предвиденото увеличение на заплатите ще е между 25 и 40% в общинските болници и 10 и 15 на сто в  областните. 

Медицинската сестра Стефка Лулчева, чийто живот 20-години минава в  карловската болница, вчера беше една от първите готови да си тръгнат завинаги. Днес новината, че ще получава по - високо заплащане за труда си, върна надеждата й, че професията й е оценена.

„Радвам се, че бяхме чути от властта и се надявам вече заплатите ни да стигнат 900 лева, което е минимума по браншовия колективен трудов договор”, каза главната медицинска сестра в МБАЛ- Карлово.

След новината за увеличените средства, медиците в Карлово ще оттеглят оставките си.

„Общото увеличение, с което ще разполагат областните и общинските болници е 66 милиона лева, от които 28 за общинските болници и 38 млн.лв за областните”, обясни здравният министър Кирил Ананиев.  

От Сдружението на общинските болници смятат, че това е първата стъпка за излизане от тежката финансова криза в малките лечебни заведения. 

С решението на властта болницата в Карлово ще получи 850 хиляди лева към бюджета си. Една част от тях ще отидат директно за повишаване заплатите на персонала.

„Със 150 лева вдигане на заплатите от сегашното ниво на сестрите и лекарите и за покриване на разходи, като хотелската част, електроенергия, парно, вода, консумативи, лекарства, пране”, заяви д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ-Карлово.

Медиците в Карлово обаче се надяват, че ще отпадне лимитът на леглата, за да не връщат пациенти.

Репортери: Марина Малашева, Благой Бекриев

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.