По света депресии и упорити болки се лекуват с канабисово олио

Ще влезе ли канабисът в официалния списък на болкоуспокояващите в България? Докато все повече лекари по света го използват, то у нас засега е разрешено само отглеждането на индустриален коноп и то само от 16 фирми. За сравнение в Израел те са над 300. От години в Австралия, Канада и САЩ също се преработва канабис за медицински цели.

През последните две години към държавите, които легализираха канабиса за медицински цели, се присъединиха и две съседки на България - Македония и Гърция. По света депресии и упорити болки се лекуват с канабисово олио, капки, таблетки или инхалатори.

Конопът е познат на българите от векове. В момента у нас е разрешено отглеждането на индустриален коноп, но не и канабис за лекарства.

Има ли място канабисът при лечението на тежко болни хора у нас? (ВИДЕО)

"Има изследвания в научни издания, които доказват ефективността на медицинската марихуана. В САЩ има регистрирано лекарство за лечение на една определена форма на епилепсия и тяхната агенция има сигурни доказателства за повлияване на някои епилептични синдроми", каза д-р Владимир Сотиров - психиатър.

"За епилептични припадъци няма да им дадем, защото има други нови лекарства, но за болка ще дадем за повишаване на апетита", заяви д-р Бенджамин Ашкенази - общопрактикуващ лекар в Тел Авив.

Не само за повишаване на апетита, но и за болки, както и за повлияване на състояния като глаукома, диабет и псориазис се предписва медицински канабис в десетки държави.

Канадци твърдят, че имат 150 000 декара земя за канабис у нас

В Израел се разработва медицински канабис още от 2006-та, а наскоро Кнесета гласува закон за износа му, който ще донесе още по 273 милиона долара на бюджета годишно.

Междувременно рекламата на медицински канабис в интернет расте, а все повече хора твърдят, че се лекуват успешно с новите медикаменти, като известният комик Томи Чонг, който твърди, че излекувал рак на простата с масло от канабис.

Повечете лекари у нас обаче все-още са предпазливи в оценките си.

УДАР СРЕЩУ НАРКОПРОИЗВОДСТВОТО: МВР разкри оранжерии с канабис

"Нямаме опит, но колкото повече пушат, толкова повече се разболяват от тежки психози", каза проф. Вихра Миланова - национален консултант по психиатрия.

С такава психоза е и това момиче, което е спряло обучението си по бизнес и финанси в чужбина, за да се лекува.

Доколко са полезни близо стоте съставки в марихуаната, когато се премахне психотропното Ти Ен Си, тепърва учените ще доказват. 

В България обаче интерес към тези проучвания засега няма. Според справка в Министерството на здравеопазването последната експертна среща по темата била през 2015 година, но можело да се организира нова, само при необходимост.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.