Ако бъде намерен извършителят, ще му бъде наложена глоба от 1000 до 2000 лева

Втори ден огромно количество отпадъци от производство с кожа стоят край коритото на река Искър, а извозването им се затруднява, заради трудния достъп до местността. Незаконното сметище между Абдовица и Бусманци беше открито от институциите след публикация във Facebook. Реакцията се забави, за да се уточни чий е теренът.

Ден след като институциите се самосезираха, боклукът все още не е почистен.

"Теренът е държавна собственост около реката, ще направим такава организация да бъде почистено това, което е изхвърлено в момента там. Срок в момента не мога да дам конкретен, ако тръгнем да вкарваме тежка техника, то ще стане още по-трудно. Малко все пак трябва да изсъхне", каза кметът на район "Искър" Ивайло Цеков.

Незаконно сметище в близост до река Искър

"Ако преседят дълго констатираните отпадъци, няма опасност за околната среда", заяви Михаил Георгиев - главен експерт към РИОСВ.

Отдавна целият район е замърсен от подобни отпадъци, а контролът оказва се е труден.

"Ние сме с доста голяма територия, за съжаление често се случват подобни ситуации", каза Цеков.

"За съжаление, нашето работно време е стандартно от 09-18:00 часа, след това нямаме денонощни дежурства. За да обхванем целия този периметър, да няма изхвърляне, трябва да има толкова много експерти и толкова много хора, че е непосилно да се направи това нещо", заяви Георгиев.

Кой е изхвърлил боклуците? Все още не е ясно, като ако бъде намерен извършителят, ще му бъде наложена глоба от 1000 до 2000 лева.

Репортер: Кристиян Попов

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.