До края на 2020 г. ще може да пътуваме до Острова с лични карти или задгранични паспорти

Правата на българските граждани ще бъдат гарантирани дори и при "твърд" Brexit. Това съобщи пред БНР ръководителят на службата по трудови и социални въпроси в посолството на България в Лондон Васил Асенов.

„Имаме индикации, че до края на 2020 г. българите ще имат възможност да пътуват със своите лични карти или съответно задгранични паспорти. След 2021 г. очакванията са, че за краткосрочните пътувания - тези с цел туризъм, няма да е необходимо да се вадят туристически визи", каза още Асенов.

Той припомни, че нашите сънародници, които остават в островната държава към 29 март, трябва да кандидатстват за статут на уседналост чрез специално разработено приложение.

Банката на Англия: Британската икономика не е готова за Brexit без сделка

„На 1 март отново имаме информационно събитие в Лондон. През февруари остават събития в Западна Англия и Уелс. Имаме събитие в град Бристол на 25 февруари, в Челтнъм на 26-и и в Кардиф на 27-и. Основните въпроси са свързани със специфични характеристики на схемата за уседналост, защото това е нещото, което основно представяме по време на тези информационни срещи. Най-вече ни задават конкретни въпроси по отношение на калкулацията на техния престой във Великобритания и дали влизане или излизане от страната ще ги засегне, дали да кандидатстват сега да статут за уседналост или след известен период да кандидатстват направо за постоянния статут", поясни Асенов.

Меркел: Все още има време да се намери решение за Brexit

По думите му данните за числеността на българската общност варират. Според числата на Британския офис за национална статистика, които не включват децата под 16-годишна възраст, българската общност е между 70 и 80 хиляди. В същото време, според официални данни на Департамента по заетостта и пенсиите, 280 000 български граждани имат т. нар. „национални осигурителни номера“.

Асенов окачестви и като „доста щекотлив“ въпроса за работа в Северна Ирландия след Brexit.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.