Сред тях е златен кръст, за който се предполага, че вътре е вградена частица от христовия кръст

Показват пред публика златния кръст, за който се предполага, че е с вградена частица от Христовия кръст. Той е част от колекция от различни съкровища, която е подредена в Националния археологически музей.

Изложбата представя над 250 експоната от ранната Праистория до Средновековието. За първи път посетителите ще могат да видят намерения през миналата година на трапезица, златен кръст, за който се предполага, че вътре е вградена частица от кръста, на който е разпънат Исус Христос.

На изключителната находка археолозите попадат случайно. Откриват църква, а при разкопаването на олтара виждат златния кръст.

"Изключително интересен по изработка. Масивен, с позлата, с изображения разпятие и Богородица оранта. С много детайлни, ювелирни изображения на светци", каза д-р Камен Бояджиев - гл.асистент в Националния археологически музей.

Находката е от изключително значение, тъй като според археолозите е първата в света, изработена от злато.

Друга най-впечатляваща находка е костена игла на 6 500 години и камък със стрита червена боя, открити в селищната могила Дуранкулак.

"Става въпрос за инструмент за нанасяне на татуировки. А пък това е инструмент, изработен от бронз", заяви д-р Бояджиев.

Сред намереното през изминалата година са богато украсени съдове - урни от некропола на Балей. Отлично запазена стъклена амфора от Покровник. Глава от мраморна женска статуя от Хераклея Синтика и глава от статуя на император Аврелиан от Улпия Ескус.

"Бронзовата фигурка на Венера е със златно украшение на врата. Тя произхожда от спасителни проучвания в Античния Филипополис, днешен Пловдив. Специалистите я свързват с посвещения към определено божество", каза д-р Камен Бояджиев.

Експозицията представя и великолепни украшения с мъниста, злато и сребро, медальони стъклени, детски биберони, висулки за врата от зъби на пещерни мечки, реставрирана стъклена чаша-уникат, както и тази златна фигура от 12-13 век.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни.  За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.