Проектът е на huts.bg

Колко пъти гледката от прозореца ви е отказвала от уикенд в планината? Вече има решение на този проблем. Едни от най-недостъпните хижи у нас са снабдени с интернет, уеб камери и метеорологични станции. Така всеки може да се ориентира в реално време какво го чака или какво пропуска – с проекта www.huts.bg.

Благодарение на Боян Пресолски вече разполагаме с възможност през телефона си да видим къде в България е слънчево и да изберем маршрут за събота и неделята.

„Това е един своеобразен подарък от туристите, а именно да могат да ползват Wi Fi, да гледат картината от уеб камерата и съответно какво е времето горе преди да се качат”, каза Боян Пресолски от "Българска организация на хижите с обсервация".

"Темата на NOVA": Закони на планината (ВИДЕО)

Оборудването става с дарения. Цялата информация постъпва на адрес huts.bg. Благодарение на събраните пари, на хижата вече има ток. Доволни са и още над половин дузина хижари, които са свикнали да катерят околните хълмове, докато уловят джиесем сигнал. Допреди година той е бил лукс и в „Камен дел” на Витоша.

Боян подготвя технологично не само хижите. За туристите е разработил серията "Торбалан" - за слизането им от планината. Всяка торба има уникален номер. Идеята е в нея да се събира боклука от планината.

Изпратени на huts.bg, снимките на пълни торби носят лакомства за награда.

Боян ще продължава да организира и такива акции, докато всички осъзнаят мотива да не замърсяват.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.