През 2018 г. РВД са обслужили над 800 000 самолета

Българското ръководство „Въздушно движение” /РВД/ ще обслужва най-голямото летище в света - в Истанбул. От РВД отчита нула минути закъснение при обслужването на самолетите. За последните 6 години въздушният трафик над страната ни е нараснал с 60 процента, а това налага и намирането на още ръководители на полети.

Откриха третото летище в Истанбул

През последните години въздушният трафик над страната ни се увеличи драстично. Само за миналата година РВД са обслужили над 800 000 самолета, а това налага и приемането на нови хора, които да се грижат за безопасността на полетите.

„Имаме непрекъсната нужда от  нови ръководители на полети, защото трафикът всяка една година нараства с доста сериозни темпове”, обясни Димитър Чунчуков.

ЮБИЛЕЙ НА РВД: 50 години чертаем пътищата в небето (ВИДЕО)

25-годишната бургазлийка Мартина Стоянова завършва архитектура. Заминава за чужбина, но решава да се върне. Търси си работа и я намира. От Земята започва да чертае пътища в небето. Работи  напълно самостоятелно от няколко месеца, а ситуациите, които трябва да преодолява стотици.

„Доста моменти, в които усещаш, че нещата стават сериозни и знаеш, че от теб зависи безопасността на полетите. Имаше много бури миналото лято, облаци, самолетите трябва да заобиколят, не могат да прелетят през тях и всички искат да заобиколят от едно и също място”, разказва тя.

Именно в тези моменти, хладнокръвието на ръководителя на полета гарантира безопасността горе в небето.

„Трябва да запазиш спокойствие, самообладание и да покажеш всичко, на което са те учили, уточнява Мария.

Смели и търсещи истински предизвикателства хора търсят от РВД.

„Както пилота носи отговорност за пътниците, които вози в самолета, така пък ръководителите на полети носят отговорност за всички тези самолети и хора, които са в момента във въздуха”, обясни Димитър Чунчуков.

Пълните изисквания за тази професия можем да намерим на интернет страницата на РВД.

„Всеки, който има бакалавърска степен, без значение от специалността може да кандидатства за ръководител на полети, но трябва към момента на подаване на документите да не е навършил 30 години”, уточни Димитър Чунчуков.

Новините на NOVA - вече и в Instagram, последвайте ни. За още новини харесайте и страницата ни във Facebook ТУК.